Podczas gdy wcześniejsze badania sugerowały, że kawa może mieć ciemną stronę, nowsze badania sugerują, że może ona faktycznie przynosić korzyści zdrowotne.
Dlaczego jest na odwrót, niż sądziliśmy? Trudno jest spojrzeć tylko na jeden aspekt diety i powiązać go ze stanem zdrowia, ponieważ jest tak wiele innych czynników, które mogą odgrywać istotną rolę. Na przykład wczesne badania nad kawą nie zawsze uwzględniały fakt, że osoby pijące ją nałogowo również często używają tytoniu i prowadzą siedzący tryb życia.

Kiedy nowsze badania dostosowały się do takich czynników, odkryły możliwy związek między kawą a zmniejszoną śmiertelnością. Kawa może stanowić pewną ochronę przed:
- Choroba Parkinsona
- Cukrzyca typu 2
- Choroby wątroby, w tym rak wątroby
- Atak serca i udar
Kawa nadal wiąże się z potencjalnymi zagrożeniami, głównie ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Na przykład może chwilowo podnieść ciśnienie krwi. Kobiety, które są w ciąży, próbują zajść w ciążę lub karmią piersią, muszą uważać na kofeinę. Wysokie spożycie przegotowanej, niefiltrowanej kawy wiąże się z łagodnym wzrostem poziomu cholesterolu.
Podsumowanie? Twój nawyk picia kawy prawdopodobnie jest w porządku i może nawet przynosić pewne korzyści. Ale jeśli masz skutki uboczne, takie jak zgaga, nerwowość lub bezsenność, rozważ jego ograniczenie.