Jeśli chodzi o ser, ludzie często mówią, że kochają go tak bardzo, że nie mogą bez niego żyć – ale nienawidzą tego, że może powodować otyłość i choroby serca.

Prawda jest taka, że ​​ser to coś, co nazywasz całością. Całe jedzenie jest ogólnie dobre dla ciebie, o ile nie jesz zbyt dużo jednej rzeczy.

W tym artykule podamy wszystkie informacje potrzebne do podejmowania zdrowych wyborów dotyczących jedzenia sera.

Korzyści zdrowotne

Ser jest doskonałym źródłem wapnia, tłuszczu i białka. Zawiera również duże ilości witamin A i B-12, a także cynk, fosfor i ryboflawinę.

Ser wyprodukowany z mleka zwierząt karmionych w 100% trawą ma najwięcej składników odżywczych, a także zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę K-2.

Według kilku badań, ser – i ogólnie produkty mleczne – mogą chronić zęby przed próchnicą. W duńskim badaniu z 2015 r. więcej dzieci z ponadprzeciętnym spożyciem nabiału było bez próchnicy po trzech latach niż dzieci z spożyciem poniżej średniej.

Sprzężony kwas linolowy (CLA)

Sery wysokotłuszczowe, takie jak ser pleśniowy, Brie i cheddar, zawierają niewielkie ilości sprzężonego kwasu linolowego (CLA).

Źródło sugeruje, że CLA może pomóc w zapobieganiu otyłości, chorobom serca i zmniejszeniu stanu zapalnego. Ser (i inne wysokotłuszczowe produkty mleczne, takie jak mleko i masło) ze zwierząt karmionych w 100% trawą zawiera więcej CLA.

Tłuszcz mleczny zawiera nie tylko CLA, według przeglądu badawczego, który przyjrzał się spożyciu produktów mlecznych i zdrowiu serca, ale pełnotłuste produkty mleczne wydają się zapewniać lepsze odżywianie i mają właściwości przeciwzapalne.

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i ser, mogą mieć jeszcze wyraźniejszy pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Niestety, gdy nabiał jest pasteryzowany przy wysokiej temperaturze, niektóre korzystne związki – takie jak dobre bakterie i enzymy – są znacznie zmniejszone.

Ryzyka

Niektórzy ludzie są wrażliwi na ser. Ser zawiera laktozę – cukier, którego osoby nietolerujące laktozy nie mogą strawić, ponieważ ich organizmom brakuje enzymu, który ją rozkłada. W takich przypadkach zbyt dużo laktozy może prowadzić do problemów trawiennych, w tym gazów i wzdęć.

Na szczęście niektóre sery mają bardzo niską zawartość laktozy, na przykład parmezan. Osoby z nietolerancją laktozy mogą je tolerować.

Ludzie mogą być również uczuleni na kazeinę, jedno z głównych białek mleka, w którym to przypadku ser o niskiej zawartości laktozy nie pomoże.

Ser jest również pokarmem bogatym w kalorie. W zależności od rodzaju sera, który jesz, otrzymujesz około 100 kalorii na uncję.

Zwykle zawiera też sód, co ułatwia przejadanie się i może stanowić problem dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Ser jest również bogaty w tłuszcz, a niektórzy eksperci, choć nie wszyscy, nadal zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych.

Wreszcie ser nie zawiera błonnika, a nadmierne spożycie pasteryzowanego nabiału może powodować zaparcia.

Fakty żywieniowe

Profile żywieniowe różnią się znacznie w zależności od rodzaju sera. Na przykład mozzarella zawiera 85 kalorii i 6,3 grama tłuszczu na uncję.

Porównaj to z Brie, który ma 95 kalorii i 7,9 gramów tłuszczu na uncję oraz serem cheddar, który ma 113 kalorii i 9 gramów tłuszczu.

Jeśli chcesz pozostać z niskokalorycznymi serami, spróbuj częściowo odtłuszczonej mozzarelli, sera szwajcarskiego i sera feta.

Jeśli problemem jest sód, wypróbuj szwajcarski, który zawiera tylko 20 miligramów na uncję.

Trzymaj się z dala od twardszych serów, ponieważ wymagają one więcej soli w procesie dojrzewania. Możesz także poszukać odmian ulubionych serów o niższej zawartości sodu.

samochód Previous post Jak rewolucja technologiczna wpłynęła na rynek samochodów używanych?
serwer dedykowany Next post Dlaczego warto wybrać serwer dedykowany?