Rabarbar to kolorowe i aromatyczne, ale niedoceniane warzywo. Chociaż nie jest powszechna w diecie większości ludzi, ta cierpka roślina może mieć właściwości zapobiegające rakowi.
Jadalna część rabarbaru – łodyga – zawiera antocyjany, które nadają jej jaskrawoczerwony kolor. Antocyjany to rodzaj flawonoidów występujących w produktach spożywczych, takich jak jagody, czerwona cebula, czarna fasola, czerwone winogrona i czarne śliwki. Działają jako przeciwutleniacze w badaniach w probówkach, ale w ludzkim ciele ich ochrona wydaje się bardziej wynikać z ich roli w sygnalizacji komórkowej zapobiegającej rakowi. Antocyjany wykazały działanie ochronne dla naczyń krwionośnych i ciśnienia krwi, a ostatnie badania sugerują, że antocyjany mogą również zapewniać korzyści przeciwnowotworowe.
Rabarbar jest również doskonałym źródłem witaminy K1, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Pół szklanki ugotowanego rabarbaru dostarcza ponad jedną trzecią zalecanego spożycia witaminy K1 wraz z dwoma gramami błonnika (który pomaga zapobiegać rakowi jelita grubego), odrobiną wapnia i witaminy C.
Rabarbar pochodzi z Chin, gdzie jego korzenie były najpierw zbierane i suszone do celów leczniczych. Obecnie jest uprawiany na zewnątrz lub w szklarniach w klimacie umiarkowanym w północno-wschodniej Azji, Ameryce Północnej i północnej Europie. Zbiór łodyg można rozpocząć w drugim sezonie wegetacyjnym. Łodygi mają kolor od zielonego do czerwonego i mają duże, zielone liście.

Jeśli uprawiasz własny rabarbar, uważaj, aby unikać liści, ponieważ ich wysoki poziom kwasu szczawiowego czyni je trującymi. W niższych stężeniach związek ten nie jest szkodliwy dla większości ludzi. Ale ilość zawarta w liściach rabarbaru może powodować silne wymioty, a przy bardzo wysokim poziomie może być śmiertelna.
Rabarbar jest powszechnie spożywany w słodkich deserach – najbardziej znany z łączenia go z truskawkami w cieście, aby zrównoważyć jego cierpkość. Spróbuj ugotować posiekany rabarbar z odrobiną soku z cytryny i cukrem, i posypać go zwykłym jogurtem, płatkami owsianymi lub kozim serem. Lub upiecz go w pełnoziarnistych babeczkach zamiast innego owocu i dodaj trochę imbiru lub cynamonu. Aby uzyskać pikantną opcję, posiekaj i dodaj rabarbar do pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli, odrobiny octu balsamicznego i odrobiny musztardy i stwórz pikantny sos do ulubionych ryb.
Aby uzyskać orzeźwiający napój bez dodatku cukru, wypróbuj Rhubarb Orange Refresher z syropem rabarbarowym, który przypomina meksykańską agua fresca.