Alergia pokarmowa to reakcja układu odpornościowego, która pojawia się wkrótce po zjedzeniu określonego pokarmu. Nawet niewielka ilość pokarmu wywołującego alergię może wywołać oznaki i objawy, takie jak problemy trawienne, pokrzywka lub obrzęk dróg oddechowych. U niektórych osób alergia pokarmowa może powodować poważne objawy, a nawet reakcję zagrażającą życiu, znaną jako anafilaksja.

Alergia pokarmowa dotyka około 6 do 8 procent dzieci w wieku poniżej 3 lat i do 3 procent dorosłych. Chociaż nie ma lekarstwa, niektóre dzieci z wiekiem wyrastają z alergii pokarmowej.

Łatwo jest pomylić alergię pokarmową z dużo bardziej powszechną reakcją znaną jako nietolerancja pokarmowa. Nietolerancja pokarmowa jest uciążliwa, ale jest mniej poważnym stanem, który nie obejmuje układu odpornościowego.

Objawy

Dla niektórych osób reakcja alergiczna na określony pokarm może być nieprzyjemna, ale nie ciężka. Dla innych ludzi alergiczna reakcja pokarmowa może być przerażająca, a nawet zagrażająca życiu. Objawy alergii pokarmowej zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut do dwóch godzin po spożyciu drażliwego pokarmu.

Najczęstsze oznaki i objawy alergii pokarmowej to:

  • Mrowienie lub swędzenie w ustach
  • Pokrzywka, świąd lub egzema
  • Obrzęk warg, twarzy, języka i gardła lub innych części ciała
  • Świszczący oddech, przekrwienie błony śluzowej nosa lub trudności w oddychaniu
  • Ból brzucha, biegunka, nudności lub wymioty
  • Zawroty głowy, oszołomienie lub omdlenie

Anafilaksja

U niektórych osób alergia pokarmowa może wywołać ciężką reakcję alergiczną zwaną anafilaksją. Może to powodować oznaki i objawy zagrażające życiu, w tym:

  • Zwężenie i zacieśnienie dróg oddechowych
  • Opuchnięte gardło lub uczucie ucisku w gardle utrudniające oddychanie
  • Wstrząs z silnym spadkiem ciśnienia krwi
  • Szybki puls
  • Zawroty głowy, oszołomienie lub utrata przytomności

W przypadku anafilaksji kluczowe znaczenie ma leczenie w nagłych wypadkach. Nieleczona anafilaksja może spowodować śpiączkę, a nawet śmierć.

Kiedy iść do lekarza?

Jeśli masz objawy alergii pokarmowej krótko po jedzeniu, skontaktuj się z lekarzem lub alergologiem. Jeśli to możliwe, skonsultuj się z lekarzem, gdy wystąpi reakcja alergiczna. Pomoże to lekarzowi w postawieniu diagnozy.

Szukaj pomocy doraźnej, jeśli wystąpią jakiekolwiek oznaki lub objawy anafilaksji, takie jak:

  • Zwężenie dróg oddechowych utrudniające oddychanie
  • Wstrząs z silnym spadkiem ciśnienia krwi
  • Szybki puls
  • Zawroty głowy lub oszołomienie

Przyczyny

Kiedy masz alergię pokarmową, twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje określony pokarm lub substancję w żywności jako coś szkodliwego. W związku z tym, twój układ odpornościowy wyzwala komórki do uwalniania przeciwciała znanego jako immunoglobulina E (IgE), aby zneutralizować pokarm lub substancję pokarmową powodującą alergię (alergen).

Następnym razem, gdy zjesz nawet najmniejszą ilość tego pożywienia, przeciwciała IgE wyczuwają to i sygnalizują układowi odpornościowemu, aby uwolnił substancję chemiczną zwaną histaminą, a także inne chemikalia do krwioobiegu. Te chemikalia powodują objawy alergii.

U dorosłych większość alergii pokarmowych jest wywoływana przez niektóre białka w:

  • Mięczaki, takie jak krewetki, homary i kraby
  • Orzeszki ziemne
  • Orzechy drzewne, takie jak orzechy włoskie i pekan
  • Ryba

U dzieci alergie pokarmowe są często wywoływane przez białka w:

  • Orzeszki ziemne
  • Drzewo orzechowe
  • Jajka
  • Krowie mleko
  • Pszenica
  • Soja

Zespół alergii pyłkowo-pokarmowej

Znany również jako zespół alergii jamy ustnej, zespół alergii pyłkowo-pokarmowej dotyka wiele osób z katarem siennym. W tym stanie niektóre świeże owoce i warzywa lub orzechy i przyprawy mogą wywoływać reakcję alergiczną, która powoduje mrowienie lub swędzenie w ustach. W poważnych przypadkach reakcja skutkuje obrzękiem gardła lub nawet anafilaksją.

Białka zawarte w niektórych owocach, warzywach, orzechach i przyprawach powodują reakcję, ponieważ są podobne do białek wywołujących alergie, które znajdują się w niektórych pyłkach. To jest przykład reaktywności krzyżowej.

Podczas gotowania potraw, które wywołują zespół alergii na pyłki i pokarmy, objawy mogą być mniej poważne.

Alergia pokarmowa wywołana wysiłkiem fizycznym

Spożywanie pewnych pokarmów może powodować u niektórych osób swędzenie i zawroty głowy wkrótce po rozpoczęciu ćwiczeń. Poważne przypadki mogą nawet obejmować pokrzywkę lub anafilaksję. Niejedzenie przez kilka godzin przed ćwiczeniami i unikanie niektórych pokarmów może pomóc w zapobieganiu temu problemowi.

Nietolerancja pokarmowa i inne reakcje

Nietolerancja pokarmowa lub reakcja na inną zjadaną substancję mogą powodować takie same oznaki i objawy, jak alergia pokarmowa – takie jak nudności, wymioty, skurcze i biegunka.

W zależności od rodzaju nietolerancji pokarmowej, możesz być w stanie jeść niewielkie ilości problematycznych pokarmów bez reakcji. Z drugiej strony, jeśli masz prawdziwą alergię pokarmową, nawet niewielka ilość pokarmu może wywołać reakcję alergiczną.

Jednym z trudnych aspektów diagnozowania nietolerancji pokarmowej jest to, że niektórzy ludzie są wrażliwi nie na samą żywność, ale na substancję lub składnik użyty do jej przygotowania.

Typowe stany, które mogą powodować objawy mylone z alergią pokarmową, obejmują:

  • Brak enzymu potrzebnego do pełnego strawienia pokarmu. Możesz nie mieć odpowiedniej ilości enzymów potrzebnych do trawienia niektórych pokarmów. Na przykład niewystarczające ilości enzymu laktazy zmniejszają zdolność trawienia laktozy, głównego cukru w ​​produktach mlecznych. Nietolerancja laktozy może powodować wzdęcia, skurcze, biegunkę i nadmiar gazów.
  • Zatrucie pokarmowe. Czasami zatrucie pokarmowe może naśladować reakcję alergiczną. Bakterie w zepsutym tuńczyku i innych rybach również mogą wytwarzać toksynę, która wywołuje szkodliwe reakcje.
  • Wrażliwość na dodatki do żywności. Niektórzy ludzie mają reakcje trawienne i inne objawy po spożyciu niektórych dodatków do żywności. Na przykład siarczyny używane do konserwowania suszonych owoców, konserw i wina mogą wywoływać ataki astmy u osób wrażliwych.
  • Toksyczność histaminy. Niektóre ryby, takie jak tuńczyk lub makrela, które nie są odpowiednio chłodzone i które zawierają duże ilości bakterii, mogą również zawierać wysokie poziomy histaminy, które wywołują objawy podobne do objawów alergii pokarmowej. Zamiast reakcji alergicznej jest to znane jako toksyczność histaminowa lub zatrucie skombroidów.
  • Nietolerancja glutenu. Chociaż celiakia jest czasami określana jako alergia na gluten, nie powoduje anafilaksji. Podobnie jak alergia pokarmowa, wiąże się z odpowiedzią układu odpornościowego, ale jest to wyjątkowa reakcja, która jest bardziej złożona niż zwykła alergia pokarmowa.

Ten przewlekły stan układu pokarmowego jest wywoływany przez spożywanie glutenu, białka znajdującego się w chlebie, makaronie, ciastkach i wielu innych produktach zawierających pszenicę, jęczmień lub żyto.

Jeśli masz celiakię i jesz pokarmy zawierające gluten, pojawia się reakcja immunologiczna, która powoduje uszkodzenie powierzchni jelita cienkiego, co prowadzi do niezdolności do wchłaniania niektórych składników odżywczych.

Czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka alergii pokarmowej obejmują:

  • Historia rodzinna. Ryzyko alergii pokarmowych jest zwiększone, jeśli w Twojej rodzinie często występuje astma, egzema, pokrzywka lub alergie, takie jak katar sienny.
  • Inne alergie. Jeśli jesteś już uczulony na jeden pokarm, możesz być narażony na zwiększone ryzyko uczulenia na inny. Podobnie, jeśli masz inne rodzaje reakcji alergicznych, takie jak katar sienny lub egzema, ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej jest większe.
  • Wiek. Alergie pokarmowe występują częściej u dzieci, zwłaszcza małych dzieci i niemowląt. Wraz z wiekiem układ pokarmowy dojrzewa, a organizm jest mniej podatny na wchłanianie pokarmów lub składników pokarmowych wywołujących alergie.

Na szczęście dzieci zazwyczaj wyrastają z alergii na mleko, soję, pszenicę i jajka. Poważne alergie i alergie na orzechy i skorupiaki są bardziej prawdopodobne przez całe życie.

  • Astma. Astma i alergia pokarmowa często występują razem. W takim przypadku objawy alergii pokarmowej i astmy są bardziej prawdopodobne.

Czynniki, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia reakcji anafilaktycznej obejmują:

  • Historia astmy
  • Bycie nastolatkiem lub młodszym
  • Opóźnianie stosowania epinefryny w leczeniu objawów alergii pokarmowej
  • Brak pokrzywki lub innych objawów skórnych

Komplikacje

Powikłania alergii pokarmowej mogą obejmować:

  • Anafilaksja. To zagrażająca życiu reakcja alergiczna.
  • Atopowe zapalenie skóry (egzema). Alergia pokarmowa może powodować reakcję skórną, taką jak wyprysk.

Zapobieganie

Wczesne wprowadzenie do diety produktów z orzeszków ziemnych wiąże się z mniejszym ryzykiem alergii na orzeszki ziemne. Przed wprowadzeniem pokarmów alergizujących porozmawiaj z lekarzem dziecka o najlepszym czasie na ich zaoferowanie.

Jednak gdy alergia pokarmowa już się rozwinie, najlepszym sposobem zapobiegania reakcji alergicznej jest poznanie i unikanie pokarmów, które powodują oznaki i objawy. Dla niektórych jest to zwykła niedogodność, ale inni uważają to za większą trudność. Ponadto niektóre potrawy – używane jako składniki niektórych potraw – mogą być dobrze ukryte. Jest to szczególnie ważne w restauracjach i innych miejscach publicznych.

Jeśli wiesz, że masz alergię pokarmową, wykonaj następujące kroki:

  • Dowiedz się, co jesz i pijesz. Pamiętaj, aby uważnie czytać etykiety żywności.
  • Jeśli miałeś już ciężką reakcję, załóż bransoletkę lub naszyjnik z ostrzeżeniem medycznym, które informują innych, że masz alergię pokarmową i w przypadku wystąpienia reakcji nie możesz się porozumieć.
  • Porozmawiaj z lekarzem o przepisaniu epinefryny na nagłe wypadki. Może być konieczne posiadanie automatycznego wstrzykiwacza epinefryny (Adrenaclick, EpiPen), jeśli istnieje ryzyko ciężkiej reakcji alergicznej.
  • Uważaj w restauracjach. Upewnij się, że Twój kelner lub szef kuchni zdaje sobie sprawę, że absolutnie nie możesz jeść pokarmu, na który jesteś uczulony, i musisz mieć całkowitą pewność, że zamówiony posiłek go nie zawiera. Upewnij się również, że jedzenie nie jest przygotowywane na powierzchniach lub w garnkach, które zawierały pokarm, na który jesteś uczulony.
  • Nie wahaj się ujawniać swoich potrzeb. Pracownicy restauracji są zazwyczaj bardziej niż chętni do pomocy, gdy jasno zrozumieją Twoją prośbę.
  • Zaplanuj posiłki i przekąski przed wyjściem z domu. Jeśli to konieczne, podczas podróży lub na imprezę weź lodówkę wypełnioną jedzeniem bez alergenów. Jeśli Ty lub Twoje dziecko nie możecie zjeść ciasta lub deseru na przyjęciu, przynieście zatwierdzony specjalny przysmak, aby nikt nie czuł się wykluczony z uroczystości.

Jeśli Twoje dziecko ma alergię pokarmową, zastosuj następujące środki ostrożności, aby zapewnić mu bezpieczeństwo:

  • Powiadom kluczowe osoby, że Twoje dziecko ma alergię pokarmową. Porozmawiaj z opiekunami dziecka, personelem szkoły, rodzicami przyjaciół Twojego dziecka i innymi dorosłymi, którzy regularnie kontaktują się z Twoim dzieckiem. Podkreśl, że reakcja alergiczna może zagrażać życiu i wymaga natychmiastowego działania. Upewnij się, że Twoje dziecko również wie, jak prosić o pomoc od razu, jeśli zareaguje na jedzenie.
  • Wyjaśnij objawy alergii pokarmowej. Naucz dorosłych, którzy spędzają czas z dzieckiem, jak rozpoznawać oznaki i objawy reakcji alergicznej.
  • Napisz plan działania. Twój plan powinien opisywać, jak dbać o dziecko, gdy ma ono reakcję alergiczną na dany pokarm. Przekaż kopię planu pielęgniarce szkolnej Twojego dziecka i innym osobom opiekującym się dzieckiem i nadzorującym je.
  • Niech twoje dziecko założy medyczną bransoletkę lub naszyjnik. Ten alert zawiera listę objawów alergii Twojego dziecka i wyjaśnia, w jaki sposób inni mogą udzielić pierwszej pomocy w nagłych wypadkach.
Menu